Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета,

...
Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета,
Коментари Харесай

Кирил Петков бе посрещнат с освирквания и обидни скандирания в Битоля

Кирил Петков беше посрещнат с обидни викания при слизането си от вертолета, с който той дойде в Северна Македония, предава БГНЕС.

Премиерът, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от ръководещите и опозицията дойдоха на посещаване в Битоля, Северна Македония за формалното разкриване на клуба на Културен център " Иван Михайлов " в Битоля.

При визитата бяха проведени митинги от страна на „ Съюза на антифашистите “ и техните почитатели и крайнолявата екстремистка парламентарно показана партия Левица. В митинга взе участие персонално и митрополит Петър от Македонската православна черква, споделя още БГНЕС и прибавя, че на част от плакатите пишеше: „ Македонско малцинство в Европейски Съюз “; „ ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България “; „ Регистрирайте ОМО Илинден в България “; „ Имате окървавени ръце “; „ Гробищата са цялостни от българското другарство “; „ Гоце = Македония “ и други

Българският министър председател обаче разгласи, че " имаме доста добра връзка от двете страни на границата ".  " Моето наличие демонстрира заангажираност на нашето държавно управление, по този въпрос би трябвало да имаме обединяване, не може да се играе междупартийно, би трябвало да се играе национално. За българския интерес е значимо РСМ да бъде част от Европейски Съюз, не може тази тематика да я използваме за вътрешнополитически цели, би трябвало да работим дружно в синхрон всички ", съобщи Кирил Петков 

Според българския министър председател не би трябвало да се мисли за напън от който и да било. " Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е ползата на Република Северна Македония и дали тези ползи не са общи. Ако нямаме мир и непоклатимост на Балканите, в случай че не можем да вдигнем границите, в случай че не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да реализираме ", акцентира Кирил Петков. 

Той беше безапелационен, че правата на българите в Република Северна Македония би трябвало да бъдат предпазени.  " Двете държавни управления работят доста, би трябвало да стигнем до обща позиция, в България сме поставили рамките, които имаме, за нас е значимо европейското бъдеще на РСМ да бъде там, всички общности в РСМ би трябвало да се усещат с равни права, тематиката за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се реализира, въпросът е по какъв начин, по кое време, в какви стъпки ", добави Кирил Петков.

" Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в договарянията ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ министър председателят Кирил Петков би трябвало да вземе ограничения съветническият екип да не прави втора външна политика, защото това би било рисково и обезпокоително. 

" Защото ние ще олекнем пред нашите европейски сътрудници и България никой няма да я вземе на съществено. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната във връзка с участието на РСМ. Пътищата са два - ще стартират европейските процедури, България би трябвало да откри съществени принадлежности, които да изиска от Европейската комисия, тъй че в целия развой България да има задоволително гаранции, че нашите условия ще бъдат регистрирани ", разяснява още Илияна Йотова=

" Моята цел е да вдъхна убеденост на българите в РСМ и да направя всичко допустимо те да бъдат вписани в Конституцията на тази страна. С премиера имаме идентична позиция. Той би трябвало да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип ". Това mcu съобщи българският външен министър Теодора Генчовска.  " Външното министерство води формалната политика на България във връзка с РСМ, според рамковата позиция с поддръжката на Народното събрание. Няма по какъв начин да не мине без външен напън, уповавам се на схващане и поддръжка от страна на нашите съдружници. Очакваме сътрудниците от Република Северна Македония да изпълнят уговорките си по осъществяване на Договора. Очакваме съответни резултати ", добави българският външен министър.

УЧУДВАНЕ

Българският министър председател Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „ Трибуна.мк “ с отговора си, когато журналистът го попита „ по какъв начин е допустимо да има съглашение сред районен съд Македония и България, откакто участник в държавното управление назовава България геноцидна страна “, споделя БГНЕС.

Преди две седмици водачът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в ръководещата коалиция на министър председател Димитър Ковачевски назова България геноцидна страна. Според него България прави геноцид и към днешна дата по отношение на РСМ.

В отговора си пред македонския публицист Кирил Петков сподели буквално: „ Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние би трябвало да пренебрегваме екстремистите и да следваме правия път по правилата, които ние всички сме дали обещание на нашите гласоподаватели. Така че аз персонално не бих отговарял на екстремистки позиции “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР